Technische service / 1 of 2 componenten /

1 of 2 componenten producten

Tweecomponenten epoxy producten worden in een toenemende mate gebruikt in de vloerafwerking. Wij merken echter nog steeds dat er vragen en misverstanden zijn betreffende deze producten. Daarom hebben wij van Betoncoatingonline geprobeerd om met het onderstaande verhaal wat meer duidelijkheid bij onze klanten te scheppen.

Tweecomponenten producten

Wanneer men spreekt van een tweecomponenten verf, dan praat men over verf met een bindmiddel van een speciale chemische compositie. Verven waar epoxy in is verwerkt zijn meestal van het tweecomponenten type. Het toevoegen van een verharder is nodig om een chemische reactie te starten dat er voor zorgt dat er een harde filmlaag gevormd wordt. De tijd die nodig is om uit te harden is nog steeds wel afhankelijk van de temperatuur. Een voorbeeld van een epoxyproduct zijn mastiek verven, dit zijn gemodificeerde epoxies met een hoog vastestof gehalte. Ze hebben een grote ondergrond acceptatie, zo is het mogelijk om een goede corrosie bescherming te verkrijgen zelfs op een mechanisch geborstelde ondergrond. 

Tegenover epoxy staan de zogenaamde conventionele verven. Dit is een verzamelnaam voor verven die zijn gebaseerd op bindmiddelen zoals bitumen, alkyd en oliën. Dit zijn één component verven en reageren op zuurstof om te drogen en uit te harden, of door uitdampen van verdunning. 
Tweecomponenten epoxy producten geven normaal gesproken een hogere protectie dan conventionele verven maar bij het verwerken van deze producten dient men de potlife in de gaten te houden. De potlife, het woord zegt het al, is de tijd die nodig is om uit te harden zodra de twee componenten bij elkaar gevoegd zijn. Zodra dit namelijk gebeurt is begint een chemisch proces, het ‘leven’ van de verf begint nu en duurt slechts enkel uur tot enkele uren, binnen deze tijd moet de verf verwerkt worden, anders is het uitgehard en kan het niet meer aangebracht worden. 

De voordelen van 2 componenten verf zijn als volgt op te sommen:

 

  • Zij hebben doorgaans een hogere volume vast gehalte, waardoor met een keer verven een hogere laagdikte aangebracht wordt dan bij conventionele verven. 
  • Door het chemische uithardingproces zijn zij doorgaans veel sterker. 
  • Ze zijn beter bestand tegen chemicaliën. 
  • Zij harden ook bij lagere temperaturen goed uit (sommigen tot min 10º Celsius). 
  • Zij zijn zeer geschikt om over diverse ondergronden te schilderen. 
  • Net als conventionele verven zijn epoxy aflakken goed te verspuiten en verkrijgbaar in vele kleuren. 
  • Een zeer belangrijk aspect is dat ze overschilderbaar zijn met alle soorten verf, zowel andere epoxy producten als alle conventionele verven.

Waar u op moet letten bij 2 componenten verven.

 

Het belangrijkste is dat ze niet over alle oude verfsystemen geschilderd kunnen worden. In principe kun je een epoxy verf alleen schilderen over een andere epoxy of over kaal beton. Dit heeft 2 belangrijke gevolgen voor met name de beton: 

  • het is niet mogelijk om over conventioneel systeem  over te stappen op epoxy, ook al zou je het willen. 
  • Als je wel de keuze hebt, bijvoorbeeld bij kaal beton of bestaande epoxy lagen, doe je er verstandig aan wel met epoxy te beginnen. Je geeft de vloer de beste protectie tegen banden en gevaren van buitenaf. (chemicaliën, weersomstandigheden, en slijtage) Bovendien hou je de keuze om alsnog over te stappen op conventionele verven. 
© 2015 - 2024 betoncoatingonline | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel